Грузия отблизо

Грузия отблизо

Възможността да общуваш всеки ден с млади хора от 10 различни държави е изключително преимущество,което не можеш да оцениш, докато не ти се случи. Информираш се в дълбочина за ритъма на живот в техните държави, запознаваш се с различни житейски истории, усъвършенстваш комуникативните си умения и се учиш да говориш свободно на чужд език (английски, испански, френски). От където и да го погледнеш междукултурно общуване на сто процента. Въведохме една традиция в нашия офис (сдружение „Международни инициативи за сътрудничество“ (МИС) всеки петък един от тези прекрасни младежи – доброволците по проект “Community Of Open Learners” (COOL),  да представя своята държава пред всички „жадни“ за междукултурно общуване….

Първа беше – Tamuna Khimshiahsvili  от Batumi (Georgia). Тамуна е едно слънчево двадесет и две  годишно момиче, завършило  право и любопитно да опознава нови светове и култури. В нейното семейство тя е най-голямата от 4 сестри и знаете ли кое е много важно за нея и за всички съвременни момичета в Грузия – да бъдат образовани. Тамуна е решила да бъде доброволка за шест месеца по европейски проект, за да има възможност от първо лице да разбере какво означава „културно многообразие“.

Ето и  селектирани едни от най-важните факти за нейната държава – Грузия

Грузия (на грузински: საქართველო) е държава в Източна Европа, на източния бряг на Черно море, между Русия и Турция. Грузия покрива територия от 69 700 km², а населението ѝ достига до 5 милиона. Столицата и най-големият град е Тбилиси. Грузия е унитарна, полупарламентарна република, като правителството се избира чрез представителна демокрация. Грузия е член на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество, Съветът на Европа, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, и се стреми към членство в НАТО и ЕС.

Преди създаването на Грузия имало множество малки царства в този регион. Колхидското царство и Царство Иберия и Колхидското царство приели християнството през ранната половина на IV век. Обединеното Царство Грузия достига върха на своята политическа и икономическа сила по времето на царуването на Давид IV Строителя и Царица Тамара през XI и XII век. След това районът е превзет от различни големи империи. През късния XVIII век Източна Грузия (Картли-Кахетинското царство) сключва съюз с Руската империя и е анексирана през 1801 година. След кратка независимост, следвана от Руската революция през 1917, Грузия е окупирана от Съветския съюз (1921), ставайки съветска република. След независимостта си през 1991, посткомунистическа Грузия страда от гражданско неспокойствие и икономическа криза, което продължава през цялото десетилетие. Това продължава до Революцията на розите през 2003 г., след която новото правителство въвежда демократически и икономически реформи.

И разбира се за наслада на окото малко снимки от невероятно красивата природа на Грузия и впечатляващи архитектурни решения за сградите на различни институции.

А който сме успели да убедим да посети автентична и мистична Грузия, нека не забравя да пробва виното, което е известно в целия свят, и домашно приготвени хинкали (подобно на пелмени) и хаджапури (подобно на шупла със сирене).

 

About International Initiatives for Cooperation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top