Home / News / ГРАЖДАНИ ЩЕ ПРОТЕСТИРАТ СРЕЩУ НАСИЛИЕТО НАД БЕЖАНЦИТЕ

ГРАЖДАНИ ЩЕ ПРОТЕСТИРАТ СРЕЩУ НАСИЛИЕТО НАД БЕЖАНЦИТЕ

Граждани се събират чрез социалната мрежа “Фейсбук”, за да протестират срещу пограничния побой над влизащите у нас чужденци, които търсят закрила. Протестът ще е пред сградата на Гранична полиция от 12 ч.

В началото на миналата седмица стана известно, че МВР проверява информацията за бити от граничари 17 иракчани, които са се опитали да влязат у нас. Информацията беше разпространена от БНР, които се позоваха на турски медии. Иракчаните са се оплакали, че са удряни с палки от български граничари.

“Като гражданска реакция се събираме на 23-ти март, понеделник, в 12:00 ч. пред Главна Дирекция “Гранична полиция” в София, с настояване за засилена публичност и експресно разследване на шокиращия казус, със съответно понасяне на отговорност!”, пишат организаторите на днешния протест.

“След бруталната им среща с българските граничари, групата се е пръснала. Самият Х.Х. се e принудил да влачи пет километра на гръб приятеля си Д.М.И., заради счупеният му от полицаите ни крак. Оставил го край турско село и отишъл да търси помощ, но когато се завърнал, приятелят му бил измръзнал до смърт.
Установена е смърттта от измръзване и на 30-годишният М.Д.К., също от групата, намерен в близост до друго турско погранично село”.

Неколкократно за изтласквания на бежанци от граничните власти съобщаваха от Human rights watch и други неправителствени организации.

Тази статия е публикувана в рамките на проект “The Address of Human Rights – Journalism”

Screen Shot 2015-01-28 at 4.03.00 PM

About International Initiatives for Cooperation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top