Home / Opportunity / New / Хелоуин в град Разлог – повод за междукултурно общуване
Хелоуин в град Разлог – повод за междукултурно общуване

Хелоуин в град Разлог – повод за междукултурно общуване

Малко предистория за произхода на Хелоуин..

Хелоуин (на английски: Halloween) e маскарад, който се провежда на 31 октомври, най-вече в англоговорящите страни Великобритания, Ирландия, Канада и САЩ, в Испания също е много популярен. По традиция децата носят страшни костюми, тиквени фенери и обикалят съседите си, като искат бонбони и сладки с предупреждението, че ако не получат такива ще им „изиграят номер“. Началото си води от келтския езически ритуал Сауин (Samhain) и е един ден преди честването на католическия ден на Вси Светии. Подобен на този е древният езически ритуал на кукерството, където присъстват същите атрибути – маски с рога и зловещо изражение, животински кожи, като целта е гонене на злото. В България Хелоуин започва да се отбелязва от 2007 г, като се превръща в още един повод за децата да се маскират и „да спечелят“ лакомства. В държавите, от които идват доброволците от проект „Community Of Open Learners” (COOL), в отбелязването на Хелоуин се включва цялото семейство. Къщите се декорират тематично, всички членове на семейството и близки приятели се обличат в хелоуински костюми и обикалят квартала за лакомства. Тъй като тази година доброволците са далеч от своите семейства и приятели биха искали да пренесат атмосферата на Хелоуин и в Разлог и да имат още един повод да се почувстват като у дома си.

Ето какво са подготвили доброволците за Вас.

Дейности, в които можете да се включите в седмицата преди Хелоуин:

24  октомври (сряда), 17:00 – 18:00 часа – подготовка на костюми и декорация за Хелоуин. Молим всеки желаещ  да се включи,  да си носи стара тениска, която не се използва, и празен стъклен буркан.

25 октомври (четвъртък) 17:00 – 18:00 часа – подготовка на костюми и декорация за Хелоуин, (част 2). Молим всеки  желаещ  да се включи, да си носи стара тениска, която не се използва, и празен стъклен буркан.

26 октомври (петък) 17:00 – 18:00 часа – уършкоп за деца и родители – изработване на тиквен фенер. Молим всеки желаещ  да се включи да си носите тиква.

29 октомври (понеделник) 17: 00 – 18:30 часа – прожекция на „страшен“ филм (подходящ за деца).

31 октомври (сряда) 18:00 -20:00 часа – парти за Хелоуин –  всеки, който иска да присъства  е добре дошъл. Задължителни условия – да сте облечени в костюм, да носите тиквения си фенер и абсолютно задължително да сте в добро настроение, а останалото е наша грижа.

Всички гореописани дейности ще се провеждат в офиса на сдружение „Международни инициативи за сътрудничество“ (МИС), гр. Разлог. Офисът се намира на партера на жилищна кооперация на пл.“Македония“ 8.

 

About International Initiatives for Cooperation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top